Vrijblijvend advies


Nederlandse ondernemingen hebben genoeg werk om uit te voeren! Zo zien we ook steeds vaker dat regionale (kleinere) bedrijven worden gevraagd om aan het werk te gaan op projecten in het buitenland. Heeft jouw bedrijf ook een aanvraag gekregen voor een klus in het buitenland? Hier vind je alles wat je moet weten over het werken in het buitenland! Lees snel verder.

Werken in het buitenland: dit zijn de regels voor de EU

Voor bedrijven en inwoners uit de Europese Unie is het zo makkelijk mogelijk gemaakt om (voor korte periode) aan het werk te gaan in een ander land binnen de EU. Voor de meeste landen geldt dat één onderdeel echt belangrijk is: de A1 verklaring. Met deze verklaring geeft een werkgever aan dat de werknemer voor een bepaalde periode in het buitenland aan het werk gaat, maar graag verzekert wilt blijven in zijn thuisland. Deze verklaring vraag je aan bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Belangrijk: doe dit op tijd! Het kan tot vijf werkdagen duren tot de A1 verklaring wordt goedgekeurd.

Meld je aan!

A1 verklaring ingevuld en klaar om te gaan? Mooi! Dan is het nog belangrijk om de werknemers aan te melden bij het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid van het land waar je aan het werk gaat. Het registreren van jouw werknemers moet uiterlijk 24 uur van tevoren gebeuren. Als laatste is het belangrijk dat jouw werknemers verschillende documenten kunnen laten zien wanneer zij daar om gevraagd worden. Denk aan een overeenkomst met de buitenlandse opdrachtgever, een arbeidscontract en informatie over start- en einddata (op papier of digitaal).

Werken buiten Europa

Wil je buiten Europa aan het werk? Dan zijn er meestal wat meer regels om rekening mee te houden. Zo moet je voor het reizen naar en werken in landen buiten Europa altijd een visum aanvragen. Wil je bijvoorbeeld aan het werk gaan in Amerika? Dan moet je een H-1B visum aanvragen. Met dit visum kun je drie jaar in het land werken. Daarnaast moet je ook voor landen buiten Europa een A1 verklaring aanvragen en rekening houden met de ‘eigen’ regels van het land.

Heb jij vragen over werken in het buitenland?

Zeker weten of alles goed is geregeld voordat je naar het buitenland vertrekt? Neem contact op met Mirjam! Zij adviseert je graag over het papierwerk en regelingen waar je rekening mee moet houden. Bel haar via 06-51708063 of mail naar info@verdopayroll.nl. Dan helpen we je verder!