Vrijblijvend advies


Het aantal flexibele werknemers is in de afgelopen paar jaar flink toegenomen. Daarnaast zijn er nog steeds genoeg vaste werknemers in dienst. Ook is het mogelijk om zowel vast als flexibel personeel in dienst te nemen. Zo kan je verschillende redenen hebben om medewerkers geen vast contract aan te bieden. Denk aan risico’s over het verzuim, seizoensinvloeden en loyaliteit onder je medewerkers. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze, hebben wij de voordelen en nadelen op een rijtje gezet.

Wat zijn flexibele medewerkers?

Flexibele medewerkers kunnen werkzaam zijn op basis van verschillende soorten contracten. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten, oproepcontract, uitzend- of payrollovereenkomst en detacheringscontract: allemaal contracten voor flexibele medewerkers. Veel ZZP’ers werken op flexibele basis en vallen hiermee ook onder flexibel personeel.

Voordelen flexibel personeel

  • Kostenbesparend: In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij ziekte of niet functioneren, ben je vaak veel goedkoper uit dan wanneer je vaste medewerkers in dienst hebt.
  • Frisse blik: Nieuwe collega’s kijken vaak met een frisse en open blik naar jouw organisatie. Hierdoor ontstaan er vaak nieuwe en waardevolle ideeën!

Nadelen flexibel personeel

  • Lage betrokkenheid: Sommige medewerkers kiezen bewust voor de flexibele contractvorm. Verwacht jij net dat stapje extra bij je personeel? Dan kan flexibel personeel een nadeel zijn.
  • Een hogere WW-premie: Volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), moet er een hogere WW-premie betaald worden voor alle andere dienstverbanden anders dan het dienstverband voor onbepaalde tijd.

Wat zijn de voor- en nadelen van vaste medewerkers?

Vaste medewerkers zijn werkzaam op basis van een contract voor onbepaalde tijd. Meestal wordt er pas een contract aangeboden wanneer medewerkers al enige tijd in dienst zijn.

Voordelen vast personeel

  • Loyale werknemers: Door het aanbieden van een vast contract kan je als werkgever waardering tonen aan je medewerkers. Hiermee tonen jullie beide de intentie om een langdurige relatie aan te gaan.
  • Waardevolle ervaring: Medewerkers die langer in dienst zijn hebben veel ervaring opgedaan en hebben meer kans om zich te ontwikkelen binnen jouw organisatie.

Nadelen vast personeel  

  • Ontslag wordt moeilijker: Het ontslag van een vaste werknemer is na een proeftijd minder eenvoudig. Hier komt in vrijwel alle gevallen namelijk het UWV aan te pas.
  • Hogere eisen: Heb je veel vaste medewerkers in dienst? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze hogere eisen stellen. Wil je iemand een vast contract aanbieden? Zorg dan dat je hier honderd procent zeker van bent.

Kortom, voor beide vormen zijn zowel voordelen als nadelen. Welke keuze jij maakt, is volledig afhankelijk van jouw bedrijfssituatie. Wil je graag persoonlijk advies van onze collega Mirjam? Je kan haar bereiken via 0318-576502 of via 06-51708063.