Vrijblijvend advies


Het is weer zover, jij hebt je vakantiegeld gekregen! Wanneer je maandelijks of wekelijks je loon via Verdo Payroll uitbetaald krijgt, heb jij dit vorige week al ontvangen. Ontvang je via Verdo Payroll vierwekelijks je loon? Dan heb jij dit gisteren gekregen. Wanneer het ook op jouw rekening is bijgeschreven: we kunnen ons voorstellen dat het vakantiegeld nogal eens vragen oproept. We vertellen je daarom graag alles wat je moet weten over vakantiegeld!

Hoe bouw ik vakantiegeld op?

Het opbouwen van vakantietoeslag gaat eigenlijk heel simpel: dit doe je door te werken bij een werkgever! De hoogte van het vakantiegeld kan per cao verschillen, maar dit moet minimaal 8% van het bruto jaarsalaris zijn. Per bedrijf en cao verschillend wordt dit in mei of juni uitbetaald. Wanneer je op moment van uitbetaling een volledig jaar bij de werkgever in dienst bent, heb je het maximale vakantiegeld opgebouwd. Dit is ongeveer gelijk aan het bruto maandloon.

Wanneer ontvang ik wel/geen vakantiegeld?

Afhankelijk van branche waar je in werkzaam bent kan het ook voorkomen dat in de cao staat beschreven dat er geen recht is op vakantiegeld. Wanneer dit het geval is moet er maandelijks meer loon worden uitbetaald: ten minste 108% van het minimumloon. Ben je in dienst bij een werkgever maar ben je momenteel ziek of heb je zwangerschapsverlof? Ook dan heb je recht op het opbouwen van vakantietoeslag.

Als laatste kan het voorkomen dat je geen of een lager bedrag aan vakantiegeld ontvangt. Dit gebeurd wanneer een werknemer meer dan 3 keer het minimumloon verdient. Wanneer dit het geval is, moeten werkgever en werknemer dit schriftelijk vastleggen.

Ik heb veel minder vakantietoeslag gekregen dan verwacht, hoe zit dit?

Het bedrag aan wat uiteindelijk op jouw rekening wordt gestort is inderdaad een stuk lager dan het bedrag wat je op jouw loonstrook ziet staan. Dit komt doordat het vakantiegeld wordt belast alsof dit bovenop het vaste bruto jaarsalaris komt. Hierdoor wordt het vakantiegeld volgens het hoogste -voor jou geldende- belastingschijf belast. Dat verklaart het gat tussen het bedrag wat op jouw rekening staat en het bedrag op jouw loonstrook!

Heb jij nog vragen?

Neem dan contact met ons op! We geven je graag meer informatie over uitbetaling en berekening van het vakantiegeld. Bel naar ons kantoor op 0318 576 502 of mail naar info@verdopayroll.nl. Rechtstreeks contact opnemen met Mirjam is mogelijk door te appen of bellen naar 06 51 70 80 63. Ben je benieuwd naar de diensten van Verdo Payroll? Lees dan hier verder.