Vrijblijvend advies


Jouw werkgever moet jou wettelijk een bepaald aantal vakantiedagen garanderen per jaar. Toch zijn er vaak onduidelijkheden over bepaalde zaken rondom jouw vakantiedagen. Op hoeveel vakantiedagen heb jij wettelijk recht? En voor wanneer moet je deze vakantiedagen opnemen? Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Je leest het in deze blog!

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Je hebt als werknemer jaarlijks recht op een wettelijk aantal vakantiedagen. Per jaar bouw je 4 keer het aantal uren op dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je het hele jaar 40 uur per week werkt, bouw je dus 160 vakantie-uren op. De meeste mensen werken 5 dagen bij een 40-urige werkweek. Dat betekent dat je 20 wettelijke vakantiedagen hebt per jaar. Het is ook mogelijk om jouw vakantiedagen in de vorm van snipperdagen op te nemen. Deze snipperdagen kunnen ook in losse uren opgenomen worden. Naast jouw wettelijke vakantiedagen is het ook mogelijk om bovenwettelijke vakantiedagen op te bouwen. Afspraken over extra vakantie uren kan je terugvinden in jouw cao of arbeidsovereenkomst.

Vakantiedagen opnemen

Als je vakantie uren wilt opnemen, dien je dit aan te vragen bij jouw werkgever. Deze aanvraag moet in veel gevallen goedgekeurd worden en mag alleen geweigerd worden bij zwaarwegende bedrijfsbelangen of collectieve vakanties (bijvoorbeeld in de bouw). Het is van belang dat je jouw opgebouwde vakantiedagen op tijd opneemt voordat deze vervallen of verjaren. Je dient als werknemer altijd eerst jouw vakantiedagen op te nemen die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Als je als werknemer nog vakantie uren over hebt, mag je deze meenemen naar het volgende jaar! Maar let op: de wettelijke vakantiedagen die je hebt meegenomen moet je uiterlijk 30 juni opnemen in dat jaar. Als je te laat bent, dan heb je geen recht meer op deze dagen.

Voor bovenwettelijke vakantiedagen gelden net even iets andere regels. Deze dien je ook op tijd op te nemen, maar hier heb je wat meer tijd voor. De bovenwettelijke vakantiedagen gaan tot 5 jaar mee als je ze meeneemt naar het jaar erop. Het is van belang dat jouw werkgever de opgenomen vakantiedagen wegstreept wanneer deze gebruikt zijn. Hierdoor voorkom je dat jouw vakantiedagen verlopen.

Wanneer jouw contract eindigt, is jouw werkgever verplicht om de openstaande vakantiedagen uit te betalen bij de eindafrekening. Het is ook een optie om de vakantiedagen nog op te nemen in overleg met jouw werkgever.

Andere vragen hierover? Verdo Payroll staat voor je klaar!

Het is erg belangrijk dat jouw vakantiedagen op tijd worden opgemaakt en dat dit goed bijgehouden wordt. Dus wees er op tijd bij! Heb je andere vragen rondom deze zaken? Of ben je benieuwd wat wij precies voor diensten bieden? Neem dan contact op met Mirjam via 06-51 70 80 63 of mail naar mirjam@verdopayroll.nl.