Het is weer bijna februari, de periode dat veel stagiaires stage gaan lopen. Dat betekent dat veel stagiaires momenteel op zoek zijn naar hun ideale stageplek. Denk je erover na om een stagiaire aan te nemen? Dan zijn er een aantal dingen waar je als werkgever rekening mee moet houden. Benieuwd waar je op moet letten? Je leest het in deze blog!
Wanneer je de stagiair hebt aangenomen, ga je aan de slag met het opstellen van een stageovereenkomst. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt en leg deze vast in het stageovereenkomst. In de overeenkomst staat bijvoorbeeld: de gegevens van de stagiair, het opleidingsinstituut en uw bedrijf, de duur van de stage, de leerdoelen en begeleiding, de werkzaamheden, de eventuele stagevergoeding, het aantal verlofdagen waar de stagiaire recht op heeft, wie er aansprakelijk is voor eventuele schade, omgang met bijvoorbeeld een laptop of telefoon van de zaak en wanneer u en de stagiair het contract mogen beëindigen.
Wil je een BBL’er in dienst nemen? Dan dien je een arbeidsovereenkomst op te stellen en betaal je loon in plaats van een stagevergoeding. Een BBL’er werkt meestal 4 dagen in de week mee in jouw bedrijf en gaat 1 dag naar school.
Als werkgever ben je niet verplicht om een stagevergoeding te betalen, behalve als dat in de cao staat die voor jouw bedrijf van toepassing is. Maar tegenwoordig is het wel gebruikelijk om de stagiair financieel tegemoet te komen. Hoe hoog de stagevergoeding is, bepaal je helemaal zelf.
Wanneer je een stagevergoeding biedt, is er sprake van een zogenoemde fictieve dienstbetrekking. Je stagiair is dan verzekerd voor de Ziektewet, de Wajong en valt onder de Zorgverzekeringswet. Verder hoef je geen premies werknemersverzekeringen in te houden.
Wanneer je een stageplek aanbiedt als erkend leerbedrijf, heb je misschien wel recht op de subsidie praktijkleren. Bekijk de site van de Rijksoverheid om te kijken of je in aanmerking komt voor deze subsidie. In ieder geval dien je, naast de stageovereenkomst, een praktijkovereenkomst op te stellen. Deze overeenkomst wordt aangegaan met de student, de school en het bedrijf. Dit is een vereiste voor als je een subsidie wil aanvragen. Deze subsidie is een tegemoetkoming voor werkgevers voor de begeleidingskosten van stagiaires. De subsidie bedraagt maximaal €2.700 per jaar, dus het is zeker de moeite waard om dit eens te checken!
Ben je ZZP’er en zit je er aan te denken om een stagiaire aan te nemen? Dat kan ook zeker. Dit hangt wel af welke opleiding de student volgt. Sommige scholen of opleidingen laten studenten geen stage lopen bij ZZP’ers. Zij geven de voorkeur voor grotere organisaties en stellen daarbij specifieke eisen.
Bij jou als ZZP’er gelden dan dezelfde regels als voor een ander bedrijf. Zorg er vooral voor dat je een leerzame plek kan bieden en ook genoeg tijd hebt om de stagiaire intensief te begeleiden.
Er komt dus het één en ander bij kijken wanneer je een stagiaire aanneemt, vooral op administratief gebied. Als werkgever moet je een stageovereenkomst opstellen, stagevergoeding bepalen en de vergoeding dient te worden betaald. Wil je liever deze administratieve werkzaamheden uitbesteden? Dat kan bij Verdo Payroll! Neem vrijblijvend contact op met Mirjam via 06-51 70 80 63 of mirjam@verdopayroll.nl om de mogelijkheden te bespreken. Ze helpt je graag!