Vrijblijvend advies

Salarisuitbetaling: als werkgever kan je ervoor kiezen dit per maand of per 4 weken te doen. Hoewel de maandverloning het bekendste is onder werkend Nederland, komt 4 weken verloning ook regelmatig voor. Vraag jij je af welke soort verloning het beste bij jouw bedrijf past? In dit blog vertellen we je meer over wat de verschillen zijn.

Het verschil tussen wekelijkse en maandelijkse uitbetaling

Wanneer je medewerkers maandelijks uitbetaald krijgen ze iedere maand op dezelfde datum hun loon. Over het algemeen is deze verloning aan het einde van de maand. Wanneer de uitbetalingsdag in het weekend valt volgt de uitbetaling meestal de vrijdag ervoor of de maandag daarna.

De vierwekelijkse uitbetaling houdt in dat medewerkers hun loon iedere 4 weken loon krijgen. Bij vier weken verloning verschilt de datum van uitbetaling dus per maand.

Vierwekelijkse uitbetaling

Medewerkers
Het gunstige van een vierwekelijkse uitbetaling is dat medewerkers 13 keer (52 weken :4= 13) uitbetaald worden in plaats van 12 keer (12 maanden in één jaar). Nu kunnen we ons voorstellen dat je je afvraagt: ‘ontvangen mijn medewerkers in totaal dan ook meer loon bij een vier wekelijkse verloning?’ Dit is niet het geval. Bij een vier wekelijkse verloning wordt het loon van jouw medewerkers door 13 gedeeld in plaats van 12. Hierdoor krijgen medewerkers dus vaker loon gestort en zit er over het algemeen minder tijd tussen 2 uitbetalingen.

Doordat de medewerker bij een vierwekelijkse uitbetaling nooit op een vaste dag of datum zijn loon ontvangt, kan dit ook ongunstig zijn voor een medewerker. Veel vaste lasten worden namelijk wél maandelijks op een vaste datum afgeschreven, waardoor de medewerker zijn financiën beter in de gaten moet houden dan bij een maandelijkse verloning.

Bedrijven
Werkt jouw bedrijf met financiële periodes van 4 weken? Dan is een vierwekelijkse uitbetaling van medewerkers erg gunstig voor jouw bedrijf. Door de vierwekelijkse uitbetaling sluit de salarisadministratie namelijk goed aan op de financiële periode.

Wat een nadeel voor bedrijven kan zijn met deze manier van uitbetalen, is dat er in een schrikkeljaar sprake is van een 53e week. Dit kan opgelost worden door de laatste periode 5 weken uit te betalen of door de laatste week apart uit te betalen.

Maandelijkse uitbetaling

Medewerkers
Doordat veel vaste lasten maandelijks op dezelfde datum worden afgeschreven, kan het voor medewerkers erg handig zijn om maandelijks een uitbetaling te ontvangen. Zo hebben zij altijd genoeg geld op de rekening staan om deze vaste lasten te betalen!

Bedrijven
Voor bedrijven is het erg gunstig dat er maar 12 keer per jaar salarisadministratie gedaan hoeft te worden. Wanneer de salarisadministratie geautomatiseerd is, is er geen sprake van dit voordeel.

Doordat de maandelijkse verloning ‘maar’ 12 keer per jaar uitgevoerd hoeft te worden, hoeft er met deze soort verloning per jaar dus minder aandacht besteed te worden aan de salarisadministratie. Het nadeel: waar de vierwekelijkse verloning goed aansluit op een bedrijf met financiële periodes van vier weken, is dit bij een maandelijkse verloning dus niet het geval.

Heb je nog meer vragen over verloning of wat wij voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Bel naar ons kantoor via 0318-576502 of mail naar info@verdopayroll.nl. Wie weet tot snel!