Vrijblijvend advies


Het is weer zover: elke maand, vier weken of elke week krijg jij je salaris weer op je rekening gestort! Meestal krijg je dan ook netjes een loonstrook meegestuurd op de mail of -als jij ook via Verdo Payroll je salaris uitbetaald krijgt- via E-uur. Zo kun je altijd checken of het bedrag wat op je loonstrook staat klopt met wat jij op je rekening gestort krijgt. Maar wat staat eigenlijk nog meer op de loonstrook? Wat doen al die cijfertjes daar en wat betekenen alle afkortingen? We leggen een aantal belangrijke termen uit.

Notitie: loonstroken kunnen per bedrijf verschillen. Dit betekent ook dat een bedrijf een andere term kan hebben voor een bepaald onderwerp. We proberen een zo compleet mogelijk beeld te geven over de loonstrook van Verdo Payroll.

Op de loonstrook: Loon voor en na loonbelasting en premies

Deze term is voor de meesten waarschijnlijk wel bekend: het brutoloon. Wanneer je via Verdo Payroll je salaris krijgt uitbetaald, zie je waarschijnlijk een iets andere naam staan: het loon voor loonbelasting en premies. Wanneer je een salarisvoorstel krijgt van jouw werkgever, spreek je vaak over dit loon. Het loon wat jij op je bankrekening gestort krijgt is het loon wat overblijft na de loonbelasting en premies: het nettoloon. Maar waarom wordt er standaard een bepaald bedrag van jouw salaris afgehaald? Deze loonheffing en premies worden afgedragen aan de belastingdienst en is te verdelen in twee onderdelen: de loonbelasting (hierbij is het percentage dat wordt afgedragen afhankelijk van de ‘box’ waar jij met jouw inkomen in valt) en de premie voor volksverzekeringen (iedere Nederlander betaalt een premie voor de volksverzekeringen van medeburgers). Doordat elke werkende Nederlander en elke Nederlander onder de AOW-leeftijd deze belastingen moet betalen, is dit zo geregeld dat elke werkgever ervoor zorgt dat deze belasting al wordt afgedragen.

Jaarloon LB/PH

Het jaarloon LB/PH is het totale brutoloon wat je in dit jaar hebt verdiend. Over dit totale brutoloon wordt (zoals elke maand gebeurd) loonbelasting (zoals loonheffingen en premies) ingehouden. Zoals we eerder al vertelden: doordat jouw werkgever elke maand standaard deze loonheffingen en premies al overschrijft naar de belasting, hoef jij hier zelf niks voor te doen. Het is vooral handig om te weten wat jij jaarlijks bruto verdiend!

Rechten: vakantiegeld

Wanneer je een loonstrook van Verdo Payroll ontvangt, zie je onderaan een kopje ‘rechten’ staan. Hier vind je informatie over verschillende extra beloningen die jij over deze periode ontvangt. Maandelijks zie je het onderwerp ‘vakantiegeld’ terugkomen en afhankelijk van het bedrijf waar je werkzaam bent zie je hier ook bonussen en/of een 13e maand verschijnen. Over deze bijzondere beloningen wordt op een andere manier belasting verrekend. Dit wordt gedaan volgens de tabel ‘bijzondere beloningen’.

Tijdvak en periode op de loonstrook

Bij het onderdeel ‘tijdvak’ en ‘periode’ is te zien over welke periode deze loonstrook gaat. Je ziet dus voor welke dagen je dit salaris ontvangt.

Uren gewerkt

Eventueel staat er op jouw loonstrook een kopje met het aantal gewerkte uren. Dit is voornamelijk handig als je op oproepbasis werkt. Is dit het geval? Dan is het zeker slim om maandelijks te checken of het aantal gewerkte uren overeenkomt met het aantal uren wat daadwerkelijk gewerkt is. Zo weet je zeker dat je het juiste salaris ontvangt!

Zo. Een kleine greep uit een aantal termen die je terugvindt op jouw loonstrook. Toch zijn er nog genoeg andere cijfertjes en termen te vinden die vragen kunnen oproepen over jouw loonstrook. Krijg je jouw salaris via Verdo Payroll gestort? Dan is het altijd mogelijk om contact met ons op te nemen. We beantwoorden graag jouw vragen! Bel naar ons kantoor op 0318 576 502, mail naar info@verdopayroll.nl of neem rechtstreeks contact op met Mirjam door te bellen of appen naar 06 51 70 80 63. Wil je graag meer weten over Verdo Payroll? Lees dan hier verder.