Vrijblijvend advies


Heeft jouw bedrijf een jaaromzet onder de €20.000? Dan bestaat er de kleineondernemersregeling (KOR). Als je gebruik maakt van de KOR, dan ben je vrijgesteld van btw. Voor veel kleine ondernemingen een interessante optie. Hoe de kleineondernemersregeling precies werkt? Je leest het allemaal in de blog!

Wat is precies de KOR?

Als jouw omzet over een heel jaar €20.000 of lager is, mag je gebruik maken van de vrijstelling van btw. Let op: je moet nog steeds aangifte doen voor andere belastingen, zoals inkomstenbelasting en omzetbelasting. Doe je dit niet, dan kan je een hoge boete krijgen van de Belastingdienst.

Voor het berekenen van je omzet, moet je uitgaan van je omzet zonder btw. De kleineondernemersregeling is een vrijwillige regeling. Kijk voor jezelf of het interessant is in jouw situatie. Heb je met veel particuliere klanten te maken die geen btw kunnen verrekenen? Dan is de KOR juist interessant! Het levert je ook een administratief voordeel op, omdat je geen btw-aangiftes meer hoeft te doen. Bovendien heb je een beperkte administratie om bij te houden, als starter een prettig voordeel. Daar staat wel tegenover dat je geen btw mag verrekenen op inkopen en kosten die je zakelijk maakt. Heb je veel zakelijke klanten? Bedenk dan dat zij geen btw meer kunnen verrekenen, omdat je geen btw meer hebt op je dienst.

Kleineondernemersregeling gebruiken

Wil jij graag gebruik maken van de KOR en wil je weten waar je aan moet voldoen? Hier een aantal voorwaarden voor de KOR:

  1. Als eerste moet je ingeschreven staan als ondernemer. Het maakt niet uit of je een eenmanszaak hebt of dat het bijvoorbeeld gaat om een vereniging of stichting.
  2. De onderneming moet in Nederland gevestigd zijn of in Nederland diensten of goederen leveren.
  3. Een verwachte jaaromzet van maximaal €20.000. Goederen of diensten zijn vrijgesteld van btw en vallen hier dus niet onder!

Zodra je gebruikmaakt van de KOR, bereken je geen btw aan klanten. Zelf draag je ook geen btw af en daarom hoef je ook geen btw-aangifte te doen.

Twijfel je of de KOR iets voor jou is?

De KOR is een vrijwillige regeling en moet je natuurlijk alleen gebruiken als het je goed uitkomt. Weet je nog niet helemaal zeker of de kleineondernemersregeling handig is voor jou? Dan is het altijd handig om even te overleggen met onze collega Mirjam. Je kan Mirjam bereiken via mirjam@verdopayroll.nl of bel naar 06-51708063.