Vrijblijvend advies


Blije medewerkers zonder geldzorgen, dat wil iedere werkgever wel! Helaas komen geldzorgen bij werknemers vaker voor dan je denkt: meer dan de helft van de werkgevers in Nederland heeft personeelsleden die zorgen hebben over geld. Hoe kun je hier als werkgever het beste mee omgaan en hoe kun je deze werknemers het beste helpen? Wij helpen je graag verder!

Belangrijk: zorgen herkennen bij medewerkers

Geldzorgen: dat is niet iets waar medewerkers zomaar over gaan praten. Zorgen over geld voelt voor veel mensen als falen, waardoor de drempel om hierover te beginnen erg hoog is. Goed en informeel contact onderhouden met medewerkers kan helpen om zorgen te herken en de drempel te verlagen. Gaat dit door het aantal medewerkers in jouw bedrijf niet lukken? Dan kan het helpen om een aantal vertrouwenspersonen te benoemen. Zo weten medewerkers altijd waar ze terecht kunnen met zorgen.

Dit zijn signalen dat jouw werknemer geldzorgen heeft

Over het algemeen zijn geldzorgen vaak te herkennen aan het gedrag van medewerkers. Dit zijn signalen dat jouw medewerker misschien geldzorgen heeft. Jouw medewerker:

  • Vraagt vaak voorschotten aan
  • Wil een lening aanvragen
  • Wil graag overwerken
  • Vraagt vaak wanneer het salaris uitbetaald wordt en stelt veel vragen wanneer het salaris later uitbetaald wordt
  • Heeft een hoog ziekteverzuim
  • Komt gestrest, warrig of gespannen over op het werk en voert hierdoor zijn werk minder goed uit.
  • Jij krijgt een melding van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) over betalingsachterstand van de zorgverzekering of andere vaste lasten

Kan jij één of meerdere van deze vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is het een goed idee om in gesprek te gaan met deze persoon.

Heeft jouw medewerker geldzorgen? Onderneem zo snel mogelijk actie!

Ben je door gesprekken, een informatieverzoek van een schuldeiser of loonbeslag achter gekomen dat diegene geldzorgen heeft? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen! Neem de werknemer apart en stel samen een plan op om uit de schulden te komen. Als werkgever is het natuurlijk ook mogelijk om professionele hulp aan te bieden, zoals een budgetcoach.

Blijf in contact! 

Wanneer jullie een plan hebben gemaakt om de schulden op te lossen, is het belangrijk om goed contact te onderhouden. Plan regelmatig een afspraak in om na te gaan wat de stand van zaken is. Zo zorgen jullie er samen voor dat jouw medewerker uit de problemen komt.

Twijfel je of een van jouw medewerkers geldzorgen hebt, of wil je advies over wat je kunt doen in jouw situatie? Neem contact op met Mirjam. Zij helpt je graag met het opstellen van een goed plan of de gesprekken met jouw medewerker overnemen. Wij nemen graag je zorgen over!