Vrijblijvend advies


Werknemers aannemen zonder diploma: de ene werknemer doet het wel en de ander liever niet. Toch zegt een diploma niet altijd alles. Zeker nu het in deze tijd lastig is om vacatures te vervullen is het overwegen van mensen aannemen zonder diploma een slimme zet als ondernemer. Maar hoe ga je hier als werknemer mee om en hoe kan je deze doelgroep het beste aan trekken? In deze blog vertellen we je graag meer!

Wees duidelijk in je vacatures

Wanneer het mogelijk is voor mensen om met een functie aan de slag te gaan zonder een diploma te hebben, is het handig als je dit goed duidelijk maakt. Geef als opleidingsniveau aan dat ze minimaal de middelbare school afgerond moeten hebben zodat ze weten dat het niet nodig is om een diploma te hebben om te kunnen solliciteren. Zijn er andere verwachtingen van iemand die geen diploma heeft? Geef het aan in de vacaturetekst zodat een sollicitant hier alvast rekening mee kan houden. Het kan zo zijn dat mensen die geen diploma hebben eerst een korte (dag)cursus bij moeten wonen om met de functie aan de slag te kunnen gaan.

Hoeveel kennis heeft mijn sollicitant?

Wanneer een sollicitant geen diploma heeft in het vakgebied waarvoor hij gesolliciteerd heeft, kan je minder goed zien welke kennis deze persoon in huis heeft. Werknemers die werk hebben gedaan waar ze niet voor gediplomeerd zijn kunnen hun werkervaring aantonen door middel van een vakverklaring. Deze verklaring is bedoeld voor mensen met minimaal een havo, vwo of mbo-2 diploma. Hiermee tonen ze aan welke vaardigheden ze beheersen. Hierdoor weet jij als werkgever goed wat voor kennis je sollicitant heeft en of dit aansluit op wat je zoekt.

Bij twijfel, doen!

Twijfel je of een sollicitant wel geschikt is doordat hij of zij geen diploma heeft? Belangrijk is om te onthouden dat je als werkgever weinig te verliezen hebt. De werknemer zit verbonden aan een proeftijd waarin gekeken kan worden of de werknemer goed op zijn plek zit en de werkzaamheden goed oppakt. Ervaring opdoen is voor mensen zonder diploma vaak nog belangrijker dan voor mensen met een diploma. Met de werkervaring die ze hebben laten ze zien welke kennis ze in huis hebben. Geef jij mensen zonder diploma een kans?

Voor vragen over het aannemen van mensen zonder diploma kan je gerust contact met ons opnemen.  Bel naar ons kantoor door te bellen naar 0318-576502 of stuur een mail naar Mirjam via mirjam@verdopayroll.nl