Vrijblijvend advies


Benzine en diesel: door de situatie in Oekraïne zijn de brandstofkosten in één maand explosief gestegen. Ga je vandaag naar het tankstation, dan betaal je gemiddeld zo’n 2,50 euro per liter. Ook als bedrijf krijg je hier mee te maken, bijvoorbeeld doordat je jouw werknemers reiskostenvergoeding geeft, of doordat je bedrijfsauto’s hebt. Hoe houd je het als bedrijf dan toch een beetje leuk met de hoge benzinekosten? We geven je graag wat tips!

Reiskostenvergoeding: hoe zit dat nu precies?

Als eerste dit: tot nu toe is het zo dat je 0,19 cent reiskostenvergoeding per kilometer onbelast aan jouw medewerkers mag geven. Wil je jouw medewerkers tegemoet komen? Dat kan, maar hier betaal je dan wel belasting over. Om een kostendekkende vergoeding te geven aan jouw medewerkers, ben je op dit moment gemiddeld 0,39 cent per kilometer kwijt. Eén voordeel: op dit moment wordt bekeken of de onbelaste reiskostenvergoeding sneller verhoogd kan worden. Wanneer dit wordt doorgezet, kun jij jouw medewerkers straks beter tegemoet komen in de reiskosten.

En hoe zit de dan met de brandstofkosten van zakelijke auto’s?

Ook met jouw zakelijke auto’s krijg je helaas te maken met hoge brandstofkosten. Per 1 april krijg je gelukkig te maken met een financiële meevaller: vanaf dan verlaagt het kabinet het accijns op benzine en diesel. Dit betekent dat 1 liter benzine vanaf dan zo’n 17 cent goedkoper is, en 1 liter diesel 11 cent goedkoper is.

Alternatieven: haal het beste uit de situatie!

Aan de benzineprijzen kunnen we helaas niet heel veel veranderen. Toch kun je wel het beste uit de situatie halen met jouw bedrijf! Deze alternatieven kunnen je helpen om nu, en op de langere termijn minder kosten te maken op het gebied van vervoer.

  • Stap over op elektrisch!

Deze oplossing is misschien (nog) niet geschikt voor iedere ondernemer, maar zeker het overwegen waard! Stap je over op elektrische auto’s, dan bespaar je niet alleen een hoop brandstofkosten: je bent ook nog eens duurzaam bezig. Iets wat je op dit moment veel voordelen kan brengen en wat op de lange termijn ook steeds belangrijker wordt.

  • Openbaar vervoer

Is jouw bedrijf goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Bespreek dan met jouw werknemers of het mogelijk is om over te stappen op openbaar vervoer. De kosten van openbaar vervoer werken eigenlijk precies hetzelfde als de benzinekosten: je spreekt samen met jouw medewerker af welk bedrag je wilt vergoeden. Dit betaal je dan samen met het salaris uit.

  • Fietsplan

Ook populair: een fietsplan. Met dit plan kun jij tegen een aantrekkelijk bedrag een (elektrische) fiets aanschaffen voor jouw medewerkers. Deze fiets mag dan zakelijk én privé gebruikt worden. Je kunt er dan voor kiezen om jouw werknemers een eigen bijdrage te laten betalen (zo’n 5 euro per maand) of je kunt dit zelf voor jouw rekening nemen. Dit kan je dan schalen onder de werkkostenregeling, waardoor hier geen belasting over betaald hoeft te worden.

 

Heb je vragen over het zo goed mogelijk inrichten van jouw wagenpark? Mirjam geeft je graag advies. Ze is bereikbaar op 06-51708063. We helpen je graag verder!

Meer weten over payroll? Lees hier verder.