Vrijblijvend advies


Per 1 augustus zijn er een aantal wetswijzigingen doorgevoerd op het gebied van personeel. Ben jij benieuwd naar deze wijzigingen? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet met een korte uitleg, zodat jij precies weet wat je te wachten staat. De wetswijzigingen zijn als volgt:

1. Verplichte scholing komt voor rekening van de werkgever

Wanneer een medewerker verplicht is om een opleiding te volgen om zijn functie goed uit te kunnen voeren, moet de werkgever deze opleiding kosteloos aanbieden. Een vooraf opgenomen studiekostenbeding o.i.d. is vanaf 1 augustus dan ook niet meer geldig. Werknemers hoeven deze verplichte scholing namelijk ook niet terug te betalen wanneer zij stoppen met het uitvoeren van hun functie.

2. Verbod op nevenwerkzaamheden wordt minder scherp gemaakt

Waar het eerder verboden was, is het nu toegestaan om als werknemer nevenwerkzaamheden uit te voeren. Enkel wanneer er een rechtvaardigingsgrond voor is, kan de werkgever het werknemer verbieden om nevenwerkzaamheden te verrichten.

3. Werkgever krijgt te maken met een uitbreiding van de informatieplicht

Er zijn een aantal aspecten uit de arbeidsovereenkomst bijgekomen waar nieuwe medewerkers verplicht over geïnformeerd dienen te worden. De aspecten waar extra informatie over verleend moet worden, zijn:

  • De plek waar de arbeid wordt verricht
  • Vakantie- en verlofregelingen
  • Beloning
  • Proeftijd
  • Arbeidstijd
  • Ontslag

4. Werkgever moet voorzien in een voorspelbaar werkpatroon

Oproepkrachten of andere medewerkers met een grotendeels onvoorspelbaar werkpatroon, moeten bij aanvang van de arbeidsovereenkomst geïnformeerd worden over de dagen en tijden waarop zij opgeroepen kunnen worden. Dit betekent automatisch dat een werknemer de oproep mag weigeren wanneer deze niet gelijk is aan de eerder overeengekomen dagen en tijden.

5. Er is een nieuwe toevoeging op de Wet flexibel werken

Per 1 augustus mag de werknemer met een onvoorspelbaar werkpatroon een verzoek doen om meer zekere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden te krijgen. Het is hierbij wel belangrijk dat de werkgever ook daadwerkelijk vaster werk beschikbaar heeft en de medewerker minstens 26 weken in dienst is.

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat dit voor jou gaat betekenen? Laat het ons weten en neem contact met ons op. Bel naar ons kantoor via 0318-576502 of stuur een mailtje naar Mirjam via mirjam@verdopayroll.nl.